Att leda i ständig osäkerhet

Fick i mitt flöde hänvisning till Jan Stenbecks sommarprat från 1997. I tider som dessa kan hans ord vara uppiggande:

”De flesta människor hatar osäkerhet. Den nackdelen blir emellertid en fördel om andra vet ännu mindre, eller anpassar sig ännu långsammare eller sämre till ny information eller förändringar. Att bygga en organisation som kan hantera osäkerhet kan därför vara en viktig konkurrensfördel”, kommenterar Stenbeck tidsandan som om året vore 2025.

I detta Tänkvärt blandas gammalt och nytt. Kloka tankar från Jim Collins tål att upprepas. Faran av att förenkla en komplex omvärld. Att kunna skapa ”produktivt obehag” för att klara innovera och tänka nytt. Avslutnngsvis att chefer skall låta duktiga och erfarna medarbetare vara i fred. Mycket tänkvärt idagens länkar!

Good to Great

Blev häromdagen påmind om Jim Collins klassiker ”Good to Great”. Den kom ut 2001 men sanningarna håller verkligen ännu. Skickar här med ett Linkedin-inlägg som sammanfattar hans teser på ett bra sätt.

Mången företagsledare som har fått fundera över sin organisations igelkottskoncept. Över hur man på bästa sätt kan få igång svänghjulet genom uthålligt och långsiktig ansträngning. Att möta den brutala verkligheten för att kunna hantera de utmaningar och problem man sliter med. Och hålla disciplinen att göra rätt saker. Rätt man på bussen som en av grundpelarna i framgång.

Länk till lättlästa posten på LinkedIn: Good to Great


Konsten att hantera komplexitet

Att skapa narrativ och försöka förenkla har alltid varit en väg frmåt i ledarskapet. I dagens miljö är det knappast det. Det kan tvärtom vara farligt att förenkla för mycket.

”Notice your simple stories, remember they’re simple, believe in them less, and use this habit to multiply the options you are considering.” Jennifer Garvey Berger, author and leadership theorist 

Det kan bli kortsiktig lättnad från det omedelbara trycket av komplexitet genom att ta sin tillflykt till de enkla historier vi vill berätta. Men denna tillfälliga komfort kan kosta mycket. När vi väljer att acceptera det förenklade framför det nyanserade, överlämnar vi medvetet vår förmåga att förstå och ta itu med de problem som vi står inför.

Utvecklingspsykologen Robert Kegan fångar det bra i sin bok Over Our Heads: 

”Complexity doesn’t kill organisations. Their inability to match it with more complex thinking does.”

Läs mer om i denna Forbes-artikel: Managing complexity in the age of oversimplification


Förutsättningar för innovation och tillväxt

Är det dags för oss att skapa och omfamna lite ”produktivt obehag”? Har begreppet psykologisk trygghet invaggat oss i en komfortzon att inte ta risker?

Verklig utveckling sker inte i komfortzonen. Det händer när vi känner oss tillräckligt trygga att ta risker, uttrycka vad vi anser och ibland vara oense. Nyckelordet här är ”tillräckligt”. Psykologisk trygghet handlar inte om att eliminera allt obehag, utan om att skapa förutsättningar där produktivt obehag kan frodas.

”The challenges facing organisations today demand innovation, adaptability, and the courage to take smart risks. Leaders can unleash their teams’ full potential by reframing psychological safety as the foundation for productive discomfort rather than a shield from it.”

Läs vidare: From psychological safety to maturity and how it drives innovation and growth

Fördjupning: Prof Peter Hawkins artikel ”Beyond psychological safety to collective psychological and relational maturity


Framgångsrika chefer låter bra medarbetare vara i fred

”Produktiva företag drivs av ledare som inte omorganiserar för sakens skull utan låter erfarna medarbetare fortsätta att göra det som de är bra på. Det är extremt viktigt att hitta bra chefer”

Vad är det som gör ett företag produktivt? Det har Institutet för näringslivsforskning, IFN, genomfört en bred studie om, och flera av resultaten förvånade forskarna.

Studien lyfter fram att bra chefer som kommer in ofta låter medarbetare som fungerar väl och som har varit längre på företaget vara kvar på sina tjänster. Mindre bra chefer går i stället in och förstör bra matchningar genom att omorganisera och flytta om anställda för mycket.

Läs mer om denna intressanta studie: Framgångsrika chefer låter bra medarbetare vara i fred


Hur arbetar svenska ledningsgrupper idag?

Jag genomför nu en undersökning för att kartlägga hur VD och medlemmar i ledningsgrupp uppfattar gruppens effektivitet och förmåga att skapa resultat. Det övergripande syftet är att:

1/ kartlägga nuläget
2/ se vilka behov som finns för att skapa framgångsrika ledningsgrupper
3/ presentera data och kunskap som kan ge dig som är med i en ledningsgrupp tips och tankar kring hur gruppens arbete kan utvecklas för att skapa en mer välfungerande ledningsgrupp

Du som leder eller har erfarenhet av att vara medlem i en ledningsgrupp får gärna svara och dela med dig av dina tankar.

Undersökningen tar ca 7-8 min att fylla i:

Den dolda kostnaden av en oenig ledningsgrupp

Tack för hjälpen med enkäten. Svaren skall publiceras på LinkedIn, men jag återkopplar även i nästa Tänkvärt.

/Mikael


Publicerat

i

av

Etiketter: